Papier en stof

In het jaar 2000 zien we voor het eerst wat Klara aan het doen is met papier. Voor het programma Afrit9 maakt de VRT opnamen bij haar thuis en tijdens een eigen tentoonstelling in het Stedelijk Administratief Centrum van Beringen.

In werkelijkheid experimenteert ze al enkele jaren met papier, waarbij ze in de eerste plaats leert om dit materiaal zelf te vervaardigen.

De finesse van het papierscheppen leert ze in workshops van de Belgische Jean Decoster en de Amerikaanse Catherine Nash uit Arizona.

Wat haar vooral fascineert, zijn natuurlijke vezelsoorten. Vrijwel meteen experimenteert ze met plantaardige vezels, liefst uit eigen (moes)tuin. Zo werkt ze met asperges, prei, uien, artisjokken en zelfs gras.

Papierscheppen is thuis- en keukenwerk en vergt, net zoals keramiek, heel veel geduld. De vezels moeten worden gekookt, geklopt, gezeefd, gedroogd en geperst. Vooral drogen en persen nemen verschillende dagen in beslag. Voor haar favoriete kleuren gebruikt ze aardpigmenten.

Een eerste eigen creatieve verwerking van de zelf geschepte papier- en vezelblaadjes zijn haar wenskaarten, ook omdat haar schepraam en houten pers dit formaat opbrengen.

Uit de wenskaarten groeien grotere patchwork “schilderijen” met zelf geschept en industrieel papier, maar ook reliëfwerken met kokosvezel.

Papier nodigt uit tot schrijven. Omdat ze heel veel houdt van Paul van Ostaijen en poëzie in het algemeen, verschijnen er op het papier teksten die ze later ook laat afdrukken op plexiglas dat ze in de papierwerken verwerkt.

Niet alleen papier maar ook textiel bestaat uit vezels. Uit al haar werken, ongeacht de materialen, blijkt dat Klara gefascineerd is door de manier waarop stof valt en wordt “gedrapeerd”. Dat zien we haar zelfs toepassen in keramieken elementen, papier en metaal.

Uiteraard wordt textiel in de eerste plaats genaaid of gestikt. Nog voordat ze met papier werkt, komen stof en leer al rijkelijk aan de beurt in met de hand gemaakte handtassen, kleren voor zichzelf en voor poppen. Het duurt niet lang voordat ze ook papier zal doorstikken om de indruk van patchwork te wekken. Texture en reliëf creëert ze met andere draden en vezels, tot (gerecycleerd) kantwerk toe. Ze doorstikt het papier, maakt er monoprints op, schrijft, tekent en schildert erop, plakt het en maakt collages met foto’s, stof en andere voorwerpen.