Curriculum

Klara Reynders’ kunstleven

Klara wordt op 8 december 1936 geboren en verlaat ons op 4 december 2021.

Na jarenlang volgens de wens van haar ouders gymnastieklerares geweest te zijn, kiest ze er bewust voor om haar creatieve en kunstzinnige kant uit de schaduw te halen. Ze begint “Algemene vormgeving, modelleren en boetseren” in de gemeentelijke Academie van Heusden-Zolder en rondt die opleiding in 1989 af met de gouden regeringsmedaille. Zolang ze kan, volgt ze opleidingen.

Het eerste materiaal waarmee ze begint te werken, is klei. Haar beelden oogsten onmiddellijk succes, vooral omdat ze na 4 jaar experimenteren een speciale techniek ontwikkelt – en geheim houdt – om haar keramiek heel persoonlijke vormen en kleuren te geven.

“Keramiek bakken en papierscheppen zijn eigenlijk ambachten die zijn uitgegroeid tot kunstvormen.”

Naaien, en in wezen zelfs tekenen en schilderen, behoren ook tot die ambachtelijke categorieën, terwijl “recycleren” typisch is voor onze eeuw. Veelzijdig als ze is, zet Klara al deze materialen en technieken in om tot op het laatste ogenblik de kunstwerken te scheppen die nu op deze site te zien zijn.

“Ik houd niet van strakke lijnen. Er moet iets natuurlijks in zitten. In de natuur is er ook niets recht, wel krom en rond.”